هشت دلیل گرسنگی قبل از خواب + نحوه جلوگیری از گرسنگی شبانه
شاید این اتفاق برایتان افتاده باشد که شامی کامل و سنگینی خورده باشید؛ اما ناگهان قبل از خواب یا نیمههای شب احساس ضعف یا گرسنگی شدید در شما به وجود آید. احساس گرسنگی در هنگام خواب میتواند به صورت موقتی یا همیشگی باشد پس بهتر است به فکر چاره ای برای حل این مشکل باشید؛ زیرا علاوه بر اینکه باعث برهم خوردن خواب شبانه شده در طولانی مدت هم موجب اضافه وزن و چاقی می شود. گرسنگی قبل از خواب علت های متفاوتی دارد که ما در این مقاله هشت دلیل آن را بررسی کرده و نحوه جلوگیری از گرسنگی شبانه میپردازیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
دلیل گرسنگی قبل از خواب چیست
ممکن است این سوال برایتان پیش آید که چرا بااینوجود که غذای خود را در وعده شام به طور کامل میل کردید؛ اما حس گرسنگی قبل از خواب به سراغتان میآید؟ در پاسخ به این سؤال میتوان گفت گرسنگی در شب علتهای مختلفی دارد که ما در ادامه این مقاله به توضیح هر کدام از این علتها خواهیم پرداخت پس برای آگاهی بیشتر مطالبی که در ادامه صحبت شده را از دست ندهید.
سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
قاعدگی یک وضعیت طبیعی بوده که هر ماه در بدن خانمها اتفاق میافتد؛ اما قبل از این اتفاق زنان به سندروم پیش از قاعدگی که میتواند بر سلامت جسمی و روانی آنها تأثیر بگذارد مبتلا میشوند.
سندروم پیش از قاعدگی یا (PMS) علائم و نشانههای مختلفی از جمله تغییرات خلقی، حساس شدن سینهها، افسردگی و همچنین میل شدید به غذا خوردن دارند به همین دلیل اغلب زنان در این دوره حس گرسنگی قبل از خواب را تجربه میکنند.
بیشتر بخوانید: پنج عدد از بهترین قرص گیاهی لاغری
استرس علت گرسنگی قبل از خواب
همانطور که استرس و اضطراب در برخی از افراد موجب کماشتهایی شده ، در برخی افراد دیگر بالعکس عمل کرده یعنی موجب پر اشتهایی و پر خوری میشوند پس در واقع یکی از علت های گرسنگی قبل از خواب استرس است.
در کسانی که استرس موجب پر اشتهایی میشود با افزایش استرس ، هورمون کورتیزول توسط غدد فوق کلیه ترشح شده و در نهایت میل به خوردن غذا در آن ها افزایش پیدا میکند.
حال ممکن است این سوال برایتان پیش آید که چرا اغلب افراد پرخوری عصبی در ساعت پایانی شب میل به خوردن غذا در آن ها شدت بیشتری پیدا میکند؟در پاسخ باید بگوییم به این خاطر که در طول روز به دلیل استرس زیاد قند زیادی در جریان خون آزاد شده و در ساعات پایانی شب با کمبود انرژی و افت شدید قند خون مواجه میشوند.
پرخوری قبل از خواب
شاید این تجربه برای شما پیش آمده باشد که هر گاه در وعده شام غذای حجیم و پر چربتری میل کرده باشید سپس در انتهای شب یا نیمههای شب بیشتر احساس گرسنگی میکنید.
در واقع علت گرسنگی در شب با وجود خوردن غذای کامل این است که با مصرف مواد غذایی حاوی نشاسته و قند زیاد در شام موجب بالا رفتن قند خون میشود به این صورت که پانکراس برای جذب قند بالای بدن، هورمون انسولین را ترشح کرده و باعث پایین آمدن میزان قند خون میشود در نهایت احساس گرسنگی مجدد در شما رخ میدهد.
برای جلوگیری از حس گرسنگی در پایان شب میتوانید یک ساعت قبل از خواب از وعدههای پروتئینی مانند شیر استفاده کنید.
کم خوابی
ممکن است به دلیل مشغلههای کاری زیاد نتوانید در شب خواب کافی داشته باشید؛ بنابراین در طول شب احساس گرسنگی به سراغتان میآید. خواب ناکافی دو هورمون مربوط به اشتها را تحت تأثیر قرار میدهد؛ بنابراین اولین هورمون گرلین بوده که افزایش آن میل به غذا و حس گرسنگی قبل از خواب را بیشتر میکند و دومین هورمون لپتین بوده که کاهش آن حس گرسنگی مجدد را در شما ایجاد میکند.
خواب کافی و مناسب تأثیر به سزایی در گرسنگی کمتر در هنگام شب دارد در واقع از جمله مزایای دیگر خواب کافی میتوان به افزایش هوشیاری، سرحال بودن در طول روز و داشتن وزن ایدهآل اشاره کرد.
استفاده از برخی داروها
مصرف برخی از داروها یا برخی از مکملهای غذایی میتواند علت گرسنگی در شب باشد از جمله این داروها عبارتند از :
- استفاده از داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد حساسیت یا همان آنتی هیستامین ها
- داروهای مخصوص میگرن
- استروئید ها
- برخی از داروهای دیابت
- داروهای ضد تشنج
- داروهای ضد روان پریشی
سندروم غذا خوردن شبانه (NES)
سندروم غذا خوردن شبانه یا (NES) نوعی اختلال در غذا خوردن بوده که فرد در طول روز دچار بیاشتهایی میشود؛ ولی در ساعات پایانی شب یا نیمههای شب احساس گرسنگی شدید در آنها ایجاد میشود. از عوارض مبتلا بودن به سندروم غذا شبانه میتوان به برهم خوردن خواب شبانه، نیاز مکرر به غذا در شب، چاقی و عدم کنترل به میل اشتهای خود در طول شب اشاره کرد همچنین این سندروم ریسک ابتلا به بیماریهای فشارخون و دیابت را افزایش میدهد لازم به ذکر است در برخی از موارد پزشکان داروهای ضد افسردگی را برای بهبود این وضعیت تجویز میکنند.
فعالیت بدنی شدید در شب
ورزش برای سلامتی بدن مفید بوده؛ اما با این حال توصیه نمیشود که در شبها به انجام آن بپردازیم؛ زیرا با فعالیتهای سنگین در شبها قند خون کاهش پیدا کرده و احساس ضعف و گرسنگی قبل از خواب یا در طول شب به سراغمان میآید. ورزش کردن در شب یکی از علت های گرسنگی قبل از خواب است؛ بنابراین توصیه میشود اگر در شبها به فعالیتهای سنگین ورزشی پرداختید حتما از یک وعده پروتئینی کامل در هنگام وعده شام استفاده کنید.
مشکلات و بیماری های خاص
علاوه بر علتهای ذکر شده در مطالب فوق برخی از بیماریها از جمله دیابت، چاقی، پرکاری تیروئید و غیره …میتواند با تغییر متابولیسم بدن باعث ایجاد حس گرسنگی قبل از خواب شود.
نحوه جلوگیری از گرسنگی شبانه
حال به قسمت جالب ماجرا رسیدیم؛ یعنی جواب به این سوال که نحوه جلوگیری از گرسنگی شبانه به چه صورت است؟ برای جلوگیری از حس گرسنگی در شب راههای متفاوتی وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم؛ اما اولین و مهمترین راه رعایت الگوی غذایی مناسب و منظم در فاصله زمانی مشخص است به طور مثال یعنی ما باید متناسب با وزنمان کالری روزانه خود را دریافت کنیم تا میزان قند خون در بدنمان نرمال باقی بماند.
از جمله راهکارهای مناسب برای جلوگیری از احساس گرسنگی در شب عبارتند از:
- سه وعده غذای اصلی خود را متناسب با وزن خود مصرف کنید تا احساس سیری کامل داشته باشید.
- از مواد غذایی حاوی پروتئین و فیبر بالا در وعده شام غافل نشوید تا بتوانید به مدت طولانیتری احساس سیری کنید.
- ساعات معینی را برای صرف غذا در طول روز مشخص کنید.
- از خوردن وعدههای غذایی حجیم و پرچرب یا غذاهای خیلی سبک پرهیز کنید.
- نوشیدن آب کافی در طول روز کمک فراوانی به احساس سیری و کاهش گرسنگی در طول شب میکند.
- سعی کنید از استرس دوری کنید تا کیفیت خواب بهتری داشته باشید.
کلام آخر
عوامل مختلفی بر احساس گرسنگی قبل از خواب تأثیر میگذارد که ما در این مقاله هشت دلیل مهم آن را بیان کردیم شما میتوانید برای بهبود این شرایط با متخصصان تغذیه مشورت کنید همچنین کارشناسان ما در وب سایت الو قند خون میتوانند شما را در این زمینه راهنمایی کنند.