امروزه افراد به دلیل کمتحرکی و رژیم غذایی نامناسب به فشارخون بالا مبتلا میشوند. فشارخون بالا یک بیماری خطرناک و بدون علائم است و تنها با بالا رفتن شدید فشارخون علائمی ظاهر میشود؛ به همین دلیل حدود یکسوم از افراد مبتلابه این عارضه از بیماری خود اطلاعی ندارند. آگاهی از علائم هایپرتنشن (فشارخون بالا)، باعث پیشگیری از عوارض جدی این بیماری میشود. بهترین راه برای اطلاع از علائم فشارخون بالا، معاینات منظم است. همچنین میتوانید با داشتن دستگاه تست فشارخون در خانه از میزان فشارخون خود مطلع شوید. در ادامه این مقاله علائم فشارخون بالا را بهصورت کامل بررسی خواهیم کرد بنابراین تا انتها با ما همراه باشید.
علائم فشارخون بالا چیست؟
فشارخون بالا یا پرفشاری خون یک بیماری خاموش است. فقط درصورتیکه فشارخون خیلی بالا برود علائم خاصی به وجود میآید. علائم فشارخون بالا بسیار محدود هستند و در بسیاری از مواقع فرد بدون آنکه اطلاع داشته باشد سالها مبتلابه این بیماری میباشد. درصورتیکه این بیماری در فرد کنترل نشود باعث عوارضی مانند بروز سکته قلبی، مغزی و بیماریهای قلبی و عروقی میگردد. این علائم عبارتاند از:
- خستگی یا گیجی
مشکلات تنفسی
تپش قلب نامنظم
درد قفسه سینه
وجود خون در ادرار
احساس کوبش در سینه، گردن یا گوشها
سردرد
سرگیجه
خوندماغ
علائم نامرتبطی که در هنگام بروز آنها بهتر است فشارخون خود را اندازهگیری کنید:
گیجی
عصبی بودن
عرق کردن
مشکل در خواب
لکههای خونی در چشم
قرمزی صورت
علائم فشارخون بالا در بارداری
یکی از اهداف نظام سلامت، بارداری سالم و بدون عارضه است. فشارخون بالا یکی از موارد احتمالی بوده که در بسیاری از بارداریها به وجود میآید. توجه داشته باشید که بیماری فشارخون در بارداری همیشه موردتوجه پزشکان است؛ زیرا در صورت کنترل نشدن این بیماری، وضعیت بدی برای خانمهای باردار ایجاد میشود. از انواع فشارخون بالا در بارداری میتوان به فشارخون مزمن، فشارخون بارداری و فشارخون مزمن همراه با پره اکلامپسی اشاره کرد. شایعترین علائم فشارخون بالا در بارداری شامل افزایش فشارخون، وجود یا عدم وجود پروتئین در ادرار، تورم بدن، افزایش وزن ناگهانی، تغییرات بینایی، حالت تهوع یا استفراغ، درد در اطراف معده، درد سمت راست بالای شکم، ادرار به مقدار کم، تغییر در تستهای نحوه عملکرد کلیه یا کبد میباشد. نکته مهم این است که شاید هر زن مبتلابه فشارخون حاملگی علائم مختلفی داشته یا کاملاً بدون علامت باشد.
علائم فشارخون بالا در مردان
بالا رفتن فشارخون در بین افراد بالاتر از 45 سال شایع است. افزایش فشارخون در مردان متداولتر از زنان بوده؛ همچنین داشتن سابقه بیماری فشارخون در خانواده بسیار تأثیرگذار است. مردان مسن مبتلابه فشارخون بالا، فشارخون سیستولیک بالا دارند؛ فشارخون سیستولیک باعث افزایش و سفت شدن شریانها میشود. در مردان جوان فشار دیاستولیک افزایش میابد زیرا خون در قلب سخت پمپاژ میشود. بهطورکلی علائم فشارخون بالا در مردان شامل موارد زیر میباشد:
سوزش و خشکی چشم
خستگی و پرخوابی بیشازحد
تنگی نفس
تپش قلب و احساس درد در قفسه سینه
خوندماغ
عدم تعادل و احساس سرگیجه
احساس تاری دید
میگرنهای شدید در ناحیه سر و پیشانی
کاهش میل جنسی
افزایش وزن
علائم فشارخون بالا در زنان
معمولاً علائم فشارخون بالا در زنان و مردان تفاوت چندانی ندارد. توجه داشته باشید که یائسگی در زنان با بالا رفتن فشارخون رابطهی مستقیم دارد؛ با افزایش سن و شروع یائسگی، تغییراتی در وزن بدن و سطح هورمونها ایجاد میشود که احتمال بالا رفتن فشارخون در زنان را افزایش میدهد. برخی علائم یائسگی و فشارخون بالا مانند خستگی و سردرد مشابه هم هستند به همین دلیل در این شرایط ممکن است یک زن با تصور اینکه این علائم مربوط به یائسگی بوده به پزشک مراجعه نکند و بالا بودن فشارخون بدون تشخیص باقی بماند.
راههای پیشگیری از فشارخون بالا
با توجه به عوارض خطرناک فشارخون بالا، پیشگیری و مقابله با این بیماری بهترین راه است. با تغییر سبک زندگی و ترک عادتهای اشتباه میتوان از مبتلا شدن به فشارخون بالا جلوگیری کرد. در ادامه به راههای پیشگیری از فشارخون بالا میپردازیم:
ورزش منظم و کاهش وزن: روزانه حداقل نیم ساعت ورزشهای هوازی مانند دویدن و شنا انجام شود
رژیم غذایی سالم: از مصرف غذاهای فست فود، نمک، نوشابه، سسهای کارخانهای، شکر، شیرینیهای مصنوعی و خوردن زیاد گوشت قرمز اجتناب کرده و از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنید
آرامش روانی و مقابله با اضطراب
اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدنیهای حاوی الکل
کاهش مصرف نمک و کافئین
نوشیدن زیاد آب و خواب کافی
چک کردن میزان فشارخون
عوارض فشارخون بالا
ممکن است فشارخون بهصورت ناگهانی افزایش یابد. فشارخون 18 به بالا بسیار خطرناک است و باید اقدامات اورژانسی انجام شود. فشارخون بالا میتواند منجر به آسیبهای بافتی و مشکلاتی از قبیل حمله و نارسایی قلبی، سکته مغزی، اختلال در یادگیری و مشکلات حافظه،
ضعیف شدن عروق خونی کلیوی، صدمه به عروق چشمی، سندرومهای متابولیک و خطر ابتلا به آنوریسم شوند.
سندروم متابولیک چیست؟
سندروم متابولیک مجموعهای از اختلالات متابولیک بههمپیوسته است که فشارخون بالا نقش مهمی در پیشرفت آن دارد. سندروم متابولیک با تلفیق عواملی مانند چاقی شکم، مقاومت به انسولین، اختلال چربی خون (دیس لپیدمی) و فشارخون زیاد مشخص میشود. سندروم متابولیک در اکثر مواقع این شرایط باهم وجود دارند و ریسک ابتلا به دیابت، سکته و حمله قلبی را افزایش میدهند. به این نکته توجه داشته باشید که داشتن تنها یکی از عوامل ذکرشده به معنای داشتن سندروم متابولیک نیست و بهتر از برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای دیگر تحت معاینه پزشک قرار بگیرید.
آنوریسم چیست؟
آنوریسم زمانی رخ میدهد که فشارخون بالا، فشار زیادی به دیوارههای عروقی وارد کند و منجر به برآمدگی و ضعیف شدن شریانها و خونریزی داخلی بدن شده که بسیار جدی و خطرناک است. آنوریسم ممکن است در هر رگی رخ دهد که از انواع شایع آن میتوان به آنوریسم مغزی و آنوریسم آئورت اشاره کرد. همچنین آنوریسم ها میتوانند بعد از سکته قلبی، در قلب ایجاد شوند.
کلام آخر
علائم فشارخون بالا معمولاً زمانی مشخص میشود که باعث آسیب به اندامهای حیاتی شده باشد به همین دلیل این بیماری قاتل خاموش نامیده میشود. درمان فشارخون بالا به معنای کنترل و مدیریت این بیماری است. شما میتوانید علاوه بر داروهایی که دکتر تجویز میکند با داشتن دستگاه تست فشارخون در منزل با اندازهگیری میزان فشارخون و درمانهای خانگی فشارخون بالا نقش مؤثری در پایین آوردن فشارخون خود داشته باشید. در این مقاله از وبسایت الو قند خون به فشارخون و علائم فشارخون بالا اشاره کردیم. امیدواریم مطالب بالا برایتان مفید بوده باشد. در صورت وجود هرگونه سؤال با کارشناسان ما در ارتباط باشید.