-
اهمیت بیماری دیابت
- رابطه دیابت و بیماری دندان و لثه
- تاثیر دیابت بر دهان و دندان
- دیابت و بیماری پریودنتال
- دیابت و پوسیدگی دندان
- دیابت و خشکی دهان
- دیابت و سندرم سوزش دهان
- دیابت و ضعف در بهبودی بافتهای دهان
- روش محافظت از دندان و لثه در بیماران دیابتی
- درمان مشکلات دهان ودندان افراد دیابتی
- روش پیشگیری از بروز مشکلات دیابت در دهان ودندان
اهمیت بیماری دیابت
دیابت بیماری ای مزمن و شایع بین افراد جامعه است. دیابت بیماری متابولیک بوده که بر اثرعدم تولید انسولین توسط پانکراس اتفاق می افتد. در این حالت فرد نمیتواند حتی از انسولین تولید شده استفاده کند. یکی از علل مرگ زودرس بیماری دیابت میباشد. حدود پنج درصد از جمعیت جهان دچار بیماری دیابت هستند. طبق آمار و پیش بینی های صورت گرفته توسط اندیشمندان تعداد مبتلایان به بیماری قندخون در حال افزایش است. با توجه به افزایش تعداد بیماران دیابتی و توجه به عوارض و تاثیرات منفی بر روی اندام های بدن و دهان و دندان؛ رعایت، کنترل و پیشگیری از این بیماری امری مهم به شمار می آید.
رابطه دیابت و بیماری دندان و لثه
رابطه دیابت با لثه و دندان به دلیل تغییرات بزاق دهان اثری منفی دارد. وجود بزاق در دهان باعث جلوگیری از رشد باکتری ها شده و با اسیدهای تولید شده مبارزه میکند. این امر باعث شده تا دندان ها دچار پوسیدگی نشوند. بیماری دیابت و مصرف داروهای مرتبط سبب شده تا بزاق کمتری تولید شود این موضوع باعث افزایش خطر دیابت وبیماری لثه و دندان میشود. برای جلوگیری ودرمان این بیماری فرد دیابتی باید تحت نظر پزشک معالج خود قرار بگیرد و در صورت بروز هر گونه مشکل به دندان پزشک متخصص مراجعه کند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با علائم دیابت در دهان ، تاثیرات دیابت بر بیماری دهان و دندان با ما همراه باشید.
تاثیر دیابت بر دهان و دندان
دیابت بر همه ی اندام های بدن تاثیر میگذارد. از مهترین تاثیرات دیابت میتوان به بیماری های قلبی، کلیوی، بینایی، از دست دادن عضو و بیماری های دهان و دندان مانند بیماری پرودنتال، از دست دادن دندان ها، خشکی دهان، پوسیدگی، اختلال چشایی، اختلال در عملکرد غده های بزاقی، سوزش دهان و... اشاره کرد. تمامی این موارد ازجمله مهمترین عوارض های دیابت و بیماری های دهان و دندان میباشد. در ادامه به بیماری دهان و دندان بر اثر دیابت میپردازیم بنابراین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
دیابت و بیماری پریودنتال
اکثر افراد در سراسر دنیا از بیماری پریودنتال رنج میبرند و از آن آگاهی ندارند. بیماری پریودنتال نوعی عفونت بوده که به عنوان بیماری لثه شناخته میشود. این عارضه به صورت تورم و خونریزی اطراف دندان نمایان میشود. اکثر افراد بزرگسال به این بیماری دچارمیشوند. بیماری پریودنتال باعث التهاب شده و به مرور سبب تجزیه میشود. این بیماری بافت های سخن و نرم اطراف دندان را شامل میشود. بیشترافراد مسن به بیماری پریودنتال دچار میشوند. مهمترین راه درمان پریودنتال حفظ بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن به طور منظم میباشد. بیماری پریودنتال رابطه ای مستقیم با دیابت دارد و روز به روز درحال افزایش است. همچنین میزان تخریب بافت پریودنتال با کنترل متابولیک ارتباط دارد. کنترل این بیماری زمانی که فرد به دیابت مبتلا است بسیار دشوار تر نسبت به فردی که دیابت ندارد است. بنابراین افراد دیابتی با مراقبت های ویژه میتوانند از مبتلا شدن به این بیماری جلوگیری کرده و با کنترل دیابت به روند درمان کمک موثری کنند.
دیابت و پوسیدگی دندان
طبق شواهد افراد دیابتی نسبت به افراد غیر دیابتی، بیشتر از پوسیدگی دندان رنج میبرند. افراد دیابتی به دلیل کاهش جریان بزاق و کاهش سطح کلسیم به پوسیدگی دندان دچار میشوند. زمانی که کاهش بزاق اتفاق می افتد، مقاومت دندان ها در برابر پوسیدگی نیز کاهش میابد. کاهش بزاق علاوه بر کاهش مقاومت پوسیدگی دندان ها، باعث ایجاد باکتری در دهان نیز میشوند. بزاق در بیماران دیابتی حاوی مقادیر زیادی گلوکز و مقادیری از کربوهیدرات قابل تخمیر میباشد این اتفاق عامل تولید و افزایش باکتری در دهان و دندان میشود.
دیابت و خشکی دهان
از دیگر عوارض دیابت وبیماری دهان و دندان میتوان به خشکی دهان اشاره کرد. خشکی دهان در افراد دیابتی برعملکرد دهانی افراد دیابتی تاثیر بسیار زیادی دارد. ترشحات بزاقی برای سلامت دهان و دندان بسیار مهم است زیرا بزاق دهان ازطریق مکانیسم شیمیایی و فیزیولوژیکی به تمیزی دندان ها کمک میکند. اگر این مقدار از بزاق دهان کاهش یابد کیفیت زندگی و سلامت بیمار تحت تاثیر قرارمیگیرد همچنین میتواند باعث ابتلا به پوسیدگی دندان ها، بیماری پریودنتال و درنهایت از دست دادن دندان ها شود.
دیابت و سندرم سوزش دهان
سندروم سوزش دهان نوعی از عوارض دیابت و بیماری دهان و دندان میباشد. این نوع بیماری دهان و لثه فرد بیمار را تحت تاثیر قرارمیدهد این امر بر اثر خشکی دهان که ناشی از قندخون است شکل میگیرد. سندروم سوزش دهان به این صورت است که شما احساس گز گز شدن یا سوزش در دهانتان را دارید به طوری که احساس میکنید دهانتان با چای یا قهوه سوخته است.
دیابت و ضعف در بهبودی بافتهای دهان
اگر سطح قندخون فرد دیابتی کنترل شده نباشد، فرد دیابتی بعد از جراحی دهان یا دندان با مشکل در روند بهبود روبه رو میشود. فرد دیابتی به دلیل بند نیامدن جریان خون هنگامی که دچارزخم یا جرح میشود برای درمان با چالش هایی روبه رو میشوند. این مشکل میتواند در مراحل روند دندان پزشکی صدمات مختلفی را به وجود آورد.
روش محافظت از دندان و لثه در بیماران دیابتی
مسواک زدن پس از هر وعده غذایی
استفاده از مسواک نرم جهت جلوگیری از صدمه به لثه
تمیز کردن روزانه دندان مصنوعی
استفاده از نخ دندان حداقل یکبار در روز
کاهش مصرف دخانیات
مراجعه به دندان پزشکی برای معاینه حداقل دوبار درسال
درمان مشکلات دهان ودندان افراد دیابتی
افرادی که میزان سطح قندخونشان را کنترل نمیکنند احتمال مبتلاشدنشان به بیماری های دهان و دندان بسیار زیاد است. افراد دیابتی درصورت مشاهده هرگونه علائم غیرطبیعی در دهانشان باید به دندان پزشکی مراجعه کنند. دکتر دندانپزشک برای درمان مشکلات دهان و دندان فرد دیابتی بهترین اقدام را انجام میدهد. برای مراجعه به دندان پزشک تنها کافیست تا اقدامات زیر را انجام دهید تا پزشک با دقت بیشتری به بررسی و مشکلات دهان و دندان بپردازد.
دکتر دندان پزشک حتما باید از مدت زمان ابتلای فرد به بیماری دیابت و میزان قندخون فرد مطلع باشد.
افراد دیابتی باید در صورت بروز هرگونه علائم دیابت در دهان باید به دندان پزشک اطلاع دهند.
اگر قصد راهنمایی گرفتن از پزشک متخصص را دارید میتوانید با استفاده از مشاوره آنلاین یا حضوری به صورت صوتی یا تصویری در ارتباط باشید.
از پزشک خود بخواهید که برنامه معاینه منظمی برای شما در نظر بگیرد.
هنگام مراجعه به دندان پزشکی لیست داروهایی که برای کنترل میزان قندخون خود مصرف میکنید به پزشکتان ارائه دهید.
به توصیه های پزشک در زمینه کاهش رابطه دیابت با بیماری دهان و دندان توجه فرمایید.
روش پیشگیری از بروز مشکلات دیابت در دهان ودندان
افراد دیابتی بیشتر از افراد عادی مستعد عوارض های دیابت مانند بیماری های دهان و دندان هستند. بنابراین این افراد باید به بهداشت دهان و دندانشان توجه ویژه ای داشته باشند.
روش های پیشگیری از مشکلات دهان و دندان در افراد دیابتی عبارتند از:
رعایت برنامه غذایی مناسب ( برای اطلاع ازبرنامه غذایی افراد دیابتی میتوانید به وبسایت الو قند خون مراجعه کنید و مقاله مرتبط با رژیم غذایی ذیابتی ها مطالعه کنید)
کنترل میزان قندخون A1C زیر هفت درصد(کنترل میزان قندخون به صورت سه ماهه)
مراجعه به دندان پزشک برای آسیب های لثه
مطلع ساختن دکتردندان پزشک از داروهای مصرفی جهت جلوگیری ازایجاد تداخل دارویی
درمان هرنوع عفونت دندان و آفت لثه
کلام پایانی
افراد دیابتی بیش از هرکسی به بیماری دهان و دندان مبتلا میشوند. برای افراد دیابتی الزامیست که حداقل دو بار درسال به دندان پزشکی مراجعه کنند و آسیب های دهان و دندان و لثه را جدی بگیرند. در این مقاله از وبسایت الو قند خون به تاثیر دیابت بر بیماری دهان و دندان، انواع بیماری های لثه و دندان، علائم دیابت در دهان، روش های محافظت از لثه و دندان افراد دیابتی، درمان مشکلات دهان و دندان پرداختیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.